top of page

demolition.

  • YouTube
SO_afstudeer-128_edited.jpg
  • YouTube

Terug naar de oorsprong en originaliteit. 
Wat is de functie van schoonheid voor mij?

Schoonheid is vloeibaar en verandert door de tijd heen. Het houdt zich niet aan regels en
is voor iedereen anders. Schoonheid is de manier waarop je naar de dingen kijkt.

 

Schoonheid verbindt. Je kan het samen met anderen ervaren. Filosoof Immanuel Kant 
omschrijft dit als ‘geselligkeit’: het gevoel dat we het leven samen delen.

Schoonheid draagt ook bij aan hoe we ons voelen. Het motiveert ons, geeft ons nieuwe energie en
‘food for thought’. Het laat ons verder denken en geeft nieuwe inzichten.

 

Schoonheid moedigt me aan om verder te komen het laat me groeien. Het stimuleert me om te onderzoeken wat er mogelijk is. Om te ontdekken of ik de schoonheid ergens uit kan halen, schoonheid die andere mensen niet zien. Om in het onmogelijke voor een ander juist de mogelijkheden te kunnen zien.

 

In het project “Demolition”, sloop ik letterlijk het object. De directe functionaliteit verdwijnt en de schoonheid verandert. Met deze metamorfose ontstaat er nieuwe liefde voor het object.

 

Objecten hebben een verhaal. Ze herinneren mensen aan een periode of een bepaald moment. Iets weg moeten gooien kan de angst wekken ook de herinnering weg te doen. Met Demolition wil ik de band met het object juist versterken. Centraal staat het gevoel. Want kapot betekent niet het einde van de waarde of de schoonheid van het object.

 

Met de vernietiging ontstaat er iets nieuws. Ik ga terug naar de oorsprong, naar het materiaal van het object.
Het materiaal komt aan het licht en daarmee ook nieuwe kennis en een andere beleving. We zien en voelen bijvoorbeeld flarden van stof, de structuur van hout, de opbouw van nerven, knoesten, glans of juist ruwheid.
De waarneming verandert, waardoor het object een nieuwe betekenis krijgt.

 

De nieuwe schoonheid van het bewerkte object (de uitkomst van de vernietiging) versterkt de band met de gebruiker en de onderliggende ethiek van mij als ontwerper.

 

 

 

Wat is schoonheid voor jou? 

" Momenteel ben ik hard bezig om het concept Demolition werkelijkheid te laten worden. Het concept Demolition wordt ingezet om de leefbaarheid en bewonersparticipatie te verbeteren in de Bloemwijk te Alkmaar." 

 

IMG_2012.JPG
IMG_2050.JPG
IMG_2057.JPG
IMG_2055.JPG

Al meer dan 40 jaar woont degene die de stoelen schonk in Bloemwijk, daar had hij jaren geleden een groente winkel. “Vroeger zaten overal kleine leuke winkeltjes, een slager, een kruidenier, een melkboer noem het maar op.” Totdat de supermarkten kwamen, is meneer met zijn winkel gestopt.

Om daar tegenop te boxen, moet je wel een zakenman zijn.”
De vier mechelse stoelen wilde meneer graag zelf opknappen maar dat is er nooit van gekomen. Er zaten veel herinneringen aan die niet verloren mogen gaan. 

Hof .jpg
hof | demolition.jpg
HOF | DEMOLOTION 3.jpg
HOF | DEMOLOTION 2.jpg
Infograpic concept.jpg

        Aangenaam! Bloemwijk

Om de vooroorlogse Bloemwijk te verduurzamen, bleek renovatie niet mogelijk. Dit is de reden dat de woningen worden gesloopt en herbouwd. Een grote opgave, die veel onzekerheid voor bewoners met zich mee brengt. Vanuit deze bewoners rees de vraag of hun mooie, oude Bloemwijk, geëerd kon worden.  
Hoe kan je er voorzorgen dat de bewoners zich nu en in de nieuwe bloemwijk met elkaar kunnen verbinden? 
Het concept demolition wordt ingezet als middel voor de leefbaarheid in de wijk.

 

Het concept demolition wordt ingezet om op een vernieuwde en verassende vorm van interactie, waarin je samen met bewoners kan sparren, praten of dingen samen te kunnen doen. Daarnaast wil de opdrachtgever de sociale cohesie in de wijk vergroten. 


Dit project wordt uitgevoerd door vier designers vanuit verschillende disciplines. Samen ontwikkelen wij een concept waarbij bewoners en leefomgeving centraal staan. Ons doel is enerzijds de geschiedenis te eren, anderzijds objecten en verhalen verzamelen om deze terug te brengen in de nieuwe wijk. 

Schermafbeelding 2020-09-05 om 19.15.28.

Ontwerpen aangenaam Bloemwijk!

bottom of page